Als we aan voorjaar denken denken we onmiddellijk aan dat frisse lentegevoel. We gooien het sombere van de winter van ons af en dat vertaalt zich uiteraard ook in de gedekte tafel.

Kleuren mogen en zijn dus rijkelijk aanwezig. Vroeger was er enkel kleur in de tafeldoek of de servetten, maar het mag nu allemaal een stuk verder getrokken worden en persoonlijker gemaakt worden.

Glazen in verschillende tinten van groen of blauw, borden in diverse kleuren, het kan allemaal.Het is wel zo dat het fris moet blijven, een overkill aan kleuren kan het ook allemaal weer wat zwaar maken dus voeg voldoende wit toe als rustpunt.

Voor wie dit allemaal wat teveel is, maar die zich toch aan wat kleur wil wagen kan eens proberen met een lichtroze tafelkleed/ loper en daarop dan met wit en grijs porselein en glas werken. Zo blijf je zeer zacht met je decoratie, maar breng je toch dat lentegevoel aan tafel.  Als extraatje zorgt de rode wijn in je glas, alsook een fijn rood theelichtje voor die warme sfeer.

Het zachte roze werkt overigens ook zeer goed als het in de koppen of bordjes wordt gebruikt. Het maakt er die dromerige lente van.

Naast kleur is ook in de interieurwereld textuur ook momenteel zeer belangrijk en dat vertaalt zich eveneens naar de gedekte tafel.

Glazen/borden/kommetjes met bolletjes/ lijntjes op, niet enkel in tekening maar ook in de textuur, je kan het echt voelen. Dankzij die texturen kan je als je geen fan bent van kleur toch zorgen voor leuke schaduwen op een bord.

Het zorgt ook voor een extraatje voor je gasten die naast ruiken en proeven nu ook kunnen voelen, zo kan je op alle zintuigen inspelen.

Een tafel is uiteraard niet enkel glas en porselein, een beetje hout en metaal toevoegen maakt het geheel compleet. Een kurken onderlegger kan leuk zijn, maar tracht dan wel het typische ronde model te vermijden.

Wil je er deze lente helemaal voor gaan, dan is blauw je kleur. Je hoeft je ook echt niet tot 1 kleur blauw te beperken, meng ze zoveel mogelijk door elkaar.

Let er wel op dat je ook op je tafel hier en daar een rustpunt brengt. Zoals hier op de foto met het hout, de betonnen en marmeren bordjes.

Daar de Aziatische keuken meer en meer ingeburgerd geraakt is het  ook fijn om hiervan wat elementjes te gebruiken op je tafel. Dit komt vaak zeer verfijnd over en lift je kookkunsten direct wat omhoog, ook al gaat het maar over wat gekookte rijst. Maak er wel geen cliché van, je baat immers geen chinees restaurant uit. Integreer een paar elementen met een Aziatische toets in je eigen servies/bestek. Wees ook niet bang om de Aziatische elementen te gebruiken als bijvoorbeeld soepkommetje wanneer je die typische tomatensoep met balletjes maakt. Het hoeft niet enkel voor de Aziatische keuken gebruikt te worden.

Gebruik theelichtjes als dessertkommetjes, borden als schaaltjes, als leuke plantenpotjes,… Gooi de conventies overhoop en speel met de elementen die je hebt.