Bij As44 houden we van design en zoeken we steeds naar merken met een sterk verhaal. We laten ons dan ook graag inspireren door enkele topdesigners. Als het kan, graag Belgische topdesigners en Xavier Lust is een van hen.

Xavier lust - Design

Deze 49-jarige Franstalige Bruggeling maakte de voorbije jaren internationaal furore als meubelontwerper, vooral dankzij de manier waarop hij metaal in zijn ontwerpen verwerkt. Hij ontwierp onder andere meubels voor grote namen als MDF Italia, Pianca en Driade. Zijn Grande Table voor MDF Italia werd bekroond met de Compasso d’Oro, een belangrijke Italiaanse designprijs. As44 bewondert zijn werk en had het geluk om te spreken met deze inspirerende ontwerper.

Xavier Lust: Design en kunstBij As44 zijn we ervan overtuigd dat een interieur leefbaar moet zijn. Wil u met uw ontwerpen kunst maken of moet design altijd functioneel zijn?

Het fundamentele verschil tussen kunst en design is net die functionele dimensie. Historisch gezien is design eigenlijk “toegepaste kunst”. Sinds de 21ste eeuw evolueerde design echter naar meer conceptuele creaties. Het gaat dan over zeldzame creaties die emoties opwekken en vervaardigd zijn aan de hand van een uitzonderlijk productieproces. Producties die sterk inzetten op functionaliteit en in hoge oplage beschikbaar zijn, vallen dan weer onder de noemer industriële producties. Mijn werken bevatten die functionaliteit, waardoor we dus kunnen spreken over ‘Design’.

U werkt samen met de meubelmerken Pianca en Driade, van waar de keuze om met hen in zee te gaan?

Sinds 2001 heb ik contact met Driade en de oprichter Enrico Astori. Het Italiaanse merk slaagt er als geen ander in om conceptuele en industriële productie op een verrassend heterogene en unieke manier met elkaar te verzoenen. 

Pianca is nog een ander verhaal. Die samenwerking startte in 2015 toen Bruno Fattorini (voormalig eigenaar en oprichter van MDF Italia en artistiek directeur van Pianca in 2015) mij belde met de vraag of ik niet met hen wilde samenwerken. Uit die ontmoeting is de tafelcollectie “Confluence” ontstaan, herkenbaar aan zijn typerende onderstel.

Xavier Lust: Confluence voor Pianca & Turner voor Driade

Confluence voor Pianca & Turner voor Driade

Wat is volgens u de basis van uw succes als Belgisch internationaal ontwerper?

De basis van dit succes is vooral een combinatie van het ontwerpen zelf en het uitvoeren van innovatieve, efficiënte, radicale en compromisloze projecten, zonder daarbij het economische aspect en de bestaansreden van het ontwerp uit het oog te verliezen.

In uw ontwerpen kiest u vaak voor het gebruik van metalen, waarom?

Metalen en hun bewerkingsmethodes bieden heel veel mogelijkheden voor industriële of ambachtelijke productie. Het is een mineraal materiaal, oneindig recycleerbaar, het heeft een intrinsieke energie, een magnetisme, een geluid…..

Mijn experimenten en producties die metalen oppervlakken vervormen, resulteren steeds in universele vormen die op een of andere manier dicht aanleunen bij de natuurlijke vormen van levende wezens.

Oudjat - Xavier Lust

Oudjat – Xavier Lust

Stel: de wereld gaat ten onder en u kan 2 van uw ontwerpen redden, welke twee zouden dat zijn?

Het Centre Pompidou in Parijs heeft onlangs deze vraag voor mij beantwoord. Hun selectiecomité kocht twee ontwerpen van mij aan voor hun permanente collectie. Het gaat over Le Banc, een tafelontwerp voor MDF Italia en de Gamete lamp die ik ontwierp voor MGX by Materialise. Deze twee zouden dus gespaard blijven.

Xavier Lust: Le Banc voor MDF Italia & Gamete voor MGX by Materialise

Le Banc voor MDF Italia & Gamete voor MGX by Materialise

Bedankt voor deze inspirerende babbel Xavier Lust! Wie meer te weten wil komen over de palmares van deze ontwerper, kan bij As44 terecht voor het boek ‘Design Stories’ van Xavier Lust. Bewonder je graag enkele kleine ontwerpen, kom dan zeker eens langs in de toonzaal van As44 te Asse!