December, dé feestmaand bij uitstek. We verlangen allemaal naar de gezellige momenten onder familie, bij het haardvuur, naast de kerstboom of rond de feesttafel. Met As44 geven we je enkele eenvoudige tips die je feesttafel omtoveren tot een pareltje. Laat die kroketjes maar komen!

stijlvol ingeklede feesttafel1. Party on a budget

Het dekken van een leuke feesttafel hoeft niet altijd gepaard te gaan met een hoog kostenplaatje. Dek je tafel met het servies dat je hebt en gebruik als aankleding eenvoudige elementen. Koop leuke servetten die voor een extra touch zorgen en versier je tafel met takjes en bladeren uit het bos. Zet enkele theelichtjes in een gekleurd glaasje en je bent klaar om te tafelen!

Inkleding voor feesttafel2. A touch of red

Het mag dan wel cliché klinken, maar zorg voor rode accenten op de tafel. Al van kleins af aan tekende je een kerstboom met rode kerstballen, de kerstman zijn pakje is rood, rood is de kleur van liefde en straalt warmte uit. Het zet onmiddellijk sfeer.

3. Wine is fine

gedekte feesttafel met rode wijnglazenBij het dekken van een mooie tafel, kunnen de wijnglazen echt voor een meerwaarde zorgen. Ze zorgen voor reliëf op de vlakke tafel, schitteren prachtig in het kaarslicht en geven die extra feestelijke touch aan een sobere tafel. Investeer daarom in goede wijnglazen en gebruik deze ook enkel op speciale gelegenheden. Zo herkennen gasten je dagelijkse servies niet, weten ze dat je extra moeite deed om hen te ontvangen, behouden de glazen optimaal hun glans en zien ze er iedere keer weer als nieuw uit.

Kies voor het serveren van wijn ook liever voor een karaf in plaats van rechtstreeks te schenken uit de fles. Een karaf oogt net iets feestelijker. Zorg er bij het ontvangen van je gasten wel voor dat je hen wat extra uitleg kan geven over de wijn.

4. Less is more

Uitzuiveren op een feesttafel is noodzakelijk. Beperk daarom je versiering en breng ze enkel aan daar waar er plaats voor is. Niets is zo vervelend als een mooi gedekte tafel die niet bruikbaar is. Zorg voor voldoende ruimte zodat iedere gast gerust zijn glaasje wijn kan optillen zonder dat van zijn buurman omver te stoten. Houd bij het versieren van je feesttafel dus rekening met het menu dat je in petto hebt voor je gasten. Heb je plaats nodig voor grote schotels, voorzie die dan ook.

Dit artikel verscheen ook op www.feeling.be.