Geen grijze muizen bij DARK. In een verlichtingswereld die het voor het overgrote deel nog steeds in zwart-wit ziet, brengt DARK kleur, originaliteit en conceptueel design. De Belgische fabrikant in designarmaturen en architecturale verlichting heeft dan ook niet voor niets 79 internationale designprijzen op het conto. Wij stelden hen 8 snelle vragen.


ID: DARK

Concept: eigenzinnige trendsetter in design- en architecturale verlichting. Achter elk DARK-armatuur zit een verhaal en een designer.

Herkomst: België. Actief in 43 landen

Opgericht: in 2000 door Marnick Smessaert


Wat maakt DARK zo uniek?

Christophe Noë, marketingmanager DARK: “Onder andere ons maatwerk. Heb je een leuk DARK-armatuur gezien en wil je dat in exact hetzelfde groen als dat van je sofa? Dan kan dat. Op dit ogenblik zijn we de enige producent in de wereld die – zelfs voor één stuk – op RAL-kleur kan werken.”

Vanwaar die focus op kleur?

“Dat zit in ons DNA. 15 jaar lang was de verlichtingswereld letterlijk nogal zwart-wit. 95 procent van de armaturen op de markt was rond of vierkant, zwart of wit. Na tien jaar kwam daar – en dat was al een heuse revolutie! – ook aluminium bij. Maar stel je nu eens voor: 95 procent van de auto’s ter wereld… allemaal zwart of wit, stuk voor stuk hetzelfde model. Zo eentonig zag onze sector eruit. Toen Marnick Smessaert in 2000 DARK oprichtte, kwam hij met wat anders. Nieuwe materialen, eindelijk eens wat kleur.”

Volgen jullie dan ook de jongste kleurentrends op de voet?

“Ja, en omdat we zelf fabrikant zijn, kunnen we er razendsnel op inspelen. Was vorig jaar koper de trend in verlichtingsland, dan is er nu erg veel vraag naar messing armaturen. Die hebben we dan ook talrijk in het gamma. En als het morgen bordeaux moet zijn, dan switchen we mee. Al willen we natuurlijk niet enkel trends volgen. Integendeel: ik durf te zeggen dat we op heel wat vlakken trendsetters zijn.”

Kan je een paar trends opnoemen die door DARK werden gelanceerd?

“Voor DARK bestond er enkel decoratieve verlichting (met een opvallend design) of architecturale verlichting (sobere, functionele verlichting). Wij mixten die twee met elkaar: DARK maakte architecturale verlichting spannender. Door de consument bijvoorbeeld zelf kleuren, afmetingen en materialen te laten kiezen. Ons armatuur Rond-l kan je bijvoorbeeld in elk soort materiaal bestellen. Multiplex, hout, beton, plastic: je zegt het maar. Ook dat is uniek in de wereld, net als de handgeblazen armaturen Bubble, Dropz en Ausum. We zijn op dit ogenblik de enige producent ter de wereld die dit soort one of a kind armaturen maakt, omdat we de traditie van het werken met een mal durfden los te laten.”

Vernieuwen jullie ook op het vlak van technologie?

“Ook al is DARK een armaturenfabrikant, dat wil niet zeggen dat de technologische kant van de zaak ons koud laat. Daarvoor vertrouwen we op de knowhow van ervaren specialisten. We werken enkel samen met de grote internationale firma’s die gespecialiseerd zijn in ledtechnologie: Philips, Osram en – voor heel high-end projecten – Xicato. De technologie is bij ons ook altijd perfect aangepast aan de functie. Zo vind je hetzelfde DARK-armatuur in een gezellige bar én in de Koningin Elisabethzaal: de vormgeving verschilt niet, maar de technologie die erin zit wel. Lamp A moet immers een subtiel, cosy licht creëren, terwijl lamp B gemakkelijk vijftien keer zo veel licht moet kunnen geven.”

Welke trends zien jullie op dit ogenblik in verlichtingsland?

“De consument is veel nauwer betrokken bij het product. Vroeger moest een design er ‘gewoon goed uitzien’. Vandaag wil de klant weten uit welk materiaal zijn armatuur vervaardigd is, en waarvan dat materiaal afkomstig is. Waar haalden we het marmer? Is het karton wel gerecycleerd? Een kritische houding die heel nauw aansluit bij onze filosofie: want ook wij stellen ons die vragen als we op zoek gaan naar het beste materiaal voor onze producten. Daarnaast zien we nog steeds een voorliefde voor messing armaturen: goudkleurig blijft het goed doen. De tijd van de grote eyecatchers ligt dan weer (voorlopig) achter ons. Nu is vooral de cluster populair: kleinere armaturen worden samengehangen, op verschillende hoogten. Dat geeft een heel leuk effect als je met oneven aantallen – 3, 5 of 7 stuks – werkt.”

Stel: ik wil een nieuwe lamp boven de eettafel. Wat is dan jullie ultieme tip?

“Licht is heel persoonlijk: wat te fel aanvoelt voor de ene is dan weer te donker voor de andere. Daarom raad ik altijd aan om voor dimbare verlichting te gaan. Dan kan je zelf kiezen hoe licht je de ruimte wil en kan je gemakkelijk met sferen spelen. Laat je ook zeker adviseren bij het uitkiezen van een verlichtingsbron. Gebruik je dominante kleuren in het interieur of zijn alle muren wit? Komt de lamp boven een witte of een zwarte tafel te hangen? Uit welk materiaal is je plafond vervaardigd? Hoe hoog is het plafond? Allemaal factoren waarmee je rekening moet houden.”

Designverlichting is vaak niet goedkoop. Kan ik erop besparen?

“Vergelijk het met winkelen in de supermarkt: de producten op ooghoogte vallen meer op dan diegene die onderaan het rek staan. Met je huis is het net zo: als je binnenkomt in een woonkamer is het verlichtingsarmatuur boven de eettafel het allereerste dat je ziet. Het vangt meteen je blik. Vandaar dat verlichting heel erg bepalend is voor het succes van je inrichting: het kan een ruimte er stijlvol en chic laten uitzien of net heel goedkoop.”

Inspiratie nodig? Deze 5 DARK-designs zijn nu erg populair

  • Angle Beam. Architecturale verlichting, perfect voor het home office. Gebruiken de meeste fabrikanten armaturen die ze ofwel vlak tegen het plafond plaatsen, ofwel in het plafond inwerken, dan doet DARK het anders. De Angle Beam komt schuin uit het plafond tevoorschijn. Architecturale verlichting kan snel saai worden, maar door het armatuur in 3D naar beneden te laten komen, maakten ze van een functioneel verlichtingselement een eyecatcher.

  • Aguja. Achter elk armatuur van DARK zit een grote internationale designnaam. De Aguja is een ontwerp van de Catalaanse toparchitect Ricardo Bofill, een vintage armatuur uit de jaren tachtig. DARK bracht het weer tot leven, omdat het vandaag nog steeds heel actueel aanvoelt.

  • Captain Cork. De wereldproductie van kwalitatieve kurk vind je in Portugal. Niet toevallig de plek waar ook Dark hun kurk vandaan haalt. Voor de Captain Cork werkten ze samen met de Portugese topontwerper Miguel Arruda, die voor de lamp net dezelfde vormentaal gebruikte als voor zijn gebouwen. Een conceptueel armatuur met een verhaal, dus.

  • Bubble, Dropz & Ausum. Drie ontwerpen van de Nederlander Alex de Witte en (wereldwijd) de eerste designexperimenten zonder vaste mal. De vormen zijn handgeblazen en daardoor ook honderd procent uniek.

  • L-Hop. Staat voor ‘Little House on the Prairie’ en is een design voor het kleinste kamertje. Het idee erachter? Een spraakmakend ontwerp voor een plek die te vaak over het hoofd wordt gezien. Want de gasten die je in je piekfijne woonkamer verwelkomt, komen – in de loop van hun bezoek – vast ook in je kleinste kamertje terecht. Waarom zou je daar dan géén fijne verlichting voorzien?


Ontdek in onze toonzaal een waaier aan modellen. Staat jouw favoriet er niet tussen? Dan bestellen we deze met plezier voor jou!