Designer: Alessandro Mendini
Jaar: 1978
Fabrikant: Cappellini

Het design: een handgesneden en handgeschilderde armstoel, bekleed met een veelkleurige stof waarvan het patroon terugkeert in het houten frame. De Proust fauteuil is een heruitgave van een van de meest iconische stukken uit de hedendaagse Italiaanse designgeschiedenis, ontworpen door Alessandro Mendini. Hij is beschikbaar in twee kleurenpatronen: lichtblauw/grijs/geel en zwart/groen/rood. Naast de Proust bracht Cappellini ook de Proust Geometrica uit, met een felgekleurd geometrisch design.

De geschiedenis: de eerste Proust Chair (‘Poltrona di Proust’) werd in 1978 ontworpen door de – toen al erg gerenommeerde – Italiaanse designer Alessandro Mendini voor een tentoonstelling in het Palazzo dei Diamanti in Ferrara. Met als doel een authentiek kunstwerk te maken dat gebaseerd was op een ‘minder authentiek’ object, mixte hij – heel ongebruikelijk – een kitscherige replica van een 18e-eeuwse, neobarokke fauteuil met zorgvuldig handwerk. Hij liet zich daarbij inspireren door de auteur Marcel Proust. Nadat hij diens werk had gelezen, wilde Mendini immers een armstoel ontwerpen die in Prousts woonkamer had kunnen staan. Hij verwerkte er enerzijds het gevoel van Prousts typische visuele beschrijvingen van tijd en ruimte in, en verwees anderzijds naar de impressionistische stroming in de schilderkunst van dat moment. Het kenmerkende patroon van de stoel – dat zowel het houtwerk als de stof siert – is dan ook geïnspireerd op een uitvergroot detail van een pointillistisch schilderij van Paul Signac. De Paltrona di Proust werd een icoon voor het 20e-eeuwse design dat, na 1978, in verschillende versies, kleuren, materialen en dimensies werd geproduceerd en wereldwijd in heel wat musea terechtkwam.

De hedendaagse klassieker: sinds 1993 mag Cappellini het iconische design tot zijn cataloog rekenen, en in 2009 creëerde Mendini als hommage aan z’n originele Proust, ook een nieuwe versie in samenwerking met deze fabrikant. De geüpdatete Proust Geometrica wordt – zoals de traditie het voorschrijft – nog steeds handgeschilderd, maar kreeg ditmaal een felgekleurd geometrisch patroon.

Het prijskaartje: De unieke handgemaakte én handgeschilderde armstoel komt op 8.830 euro, exclusief btw.

Zo wordt hij gemaakt:

An Vermeiren, As44: “Voor mij is het vooral het vakmanschap dat deze Proust armstoel zo uniek maakt. Kijk maar naar de stof: zo fijn en elegant geplooid? Dat kun je enkel als je daar jarenlange ervaring in hebt. En dan het precieze schilderwerk: tenzij je de stoel aanraakt, merk je nauwelijks waar de stof eindigt en waar het houtwerk begint. Het schilderwerk overstijgt de gebruikelijke afwerking van een meubelstuk ruimschoots. Maar een typisch meubelstuk is de Proust dan natuurlijk ook niet: ik zie het eerder als een verzamelobject, een kunstwerk dat je koopt omdat je er verliefd op bent. De Proust is niet zomaar ‘een nieuwe stoel’ voor in je interieur.”