Op het Salone del Mobile in Milaan stelden heel wat van onze As44-merken hun nieuwe collecties voor. Welke zijn hun favoriete nieuwkomers, en waarom? Wij vroegen het aan de designers zelf.

Philippe Starck kiest voor ‘Lou Speak’

Ontworpen voor: Driade

Na de ‘Lou Read’ in 2011, een lederen leeszetel met troonachtige allures die Philippe Starck ontwierp voor het Parijse Royal Monceau hotel (waar hij ooit Lou Reed ontmoette, de naam is dus allesbehalve toevallig gekozen), volgden de ‘Lou Think’ en ‘Lou Eat’. Nieuwkomer in de rij is de ‘Lou Speak’, een comfortabele draaistoel met lederen of stoffen bekleding. “Zit je in een Lou Speak”, zegt de bekende Franse designer over z’n jongste ontwerp in de reeks, “dan ben je verplicht om je conversatie naar een hoger niveau te tillen. Doe je dat niet, dan ziet de stoel er al snel eleganter uit dan jijzelf.”

 

 

 

Fabio Novembre kiest voor ‘Venus’

Ontworpen voor: Driade

Het verwerken van figuratieve elementen in zijn werk als hommage aan de schoonheid: de Italiaanse ontwerper Fabio Novembre staat erom bekend. Ook in zijn ‘Venus’, een boekenkast in eikenfineer voor het Italiaanse Driade, keert die fascinatie terug. Hij ging aan de slag met de Venus van Antonio Canova. Novembre: “Canova beeldde zich in dat zijn Venus plots in al haar naaktheid werd betrapt. Opdat ze zich gauw zou kunnen afschermen voor indiscrete blikken, gaf hij haar een marmeren sluier. Ik voegde er nog een reeks houten schappen aan toe: ze kruisen net op haar meest intieme lichaamsdelen. Zo kan ze haar lichaam, tussen boeken en mooie objecten, net dat beetje meer camoufleren. Het resultaat is dus het werk van vier handen, uitgevoerd op verschillende momenten in de tijd, door twee Italianen die allebei heel erg gefascineerd zijn door de essentie van vrouwelijke schoonheid: de Venus.”

Giulio Cappellini kiest voor ‘Embroidery Tiger’

Ontworpen door Johan Lindstén voor Cappellini

Een belangrijk beursjaar voor Cappellini, want het merk – dat sinds de oprichting in 1946 een synoniem werd voor hedendaags avant-gardedesign en bovendien heel wat van ’s werelds grootste designnamen hielp lanceren – kreeg er een terechte Lifetime Achievement Award. Giulio Cappellini, creatief directeur én creatief brein achter het unieke merk, stelde er ook het flagship product van zijn nieuwe collectie voor: de ‘Embroidery Tiger’, ontworpen door Johan Lindstén. Giulio Cappellini: “Voor 2017 liet Cappellini zich inspireren door kleuren en materialen. Omdat het steeds moeilijker wordt om nieuwe vormen te bedenken, gaven we een heel andere look aan bekende vormen. Door gebruik te maken van nieuwe kleuren, nieuwe texturen en nieuwe materialen. Bovendien wilde ik de grens tussen design en decoratie aftasten, omdat ik voel dat die steeds minder duidelijk wordt. Neem nu ‘Embroidery Tiger’: de draaistoel is het uithangbord van de nieuwe collectie, omdat hij dat cleane aspect van een Scandinavisch geïnspireerde designstoel verenigt met een superieur materiaal, velours, en een geborduurde tijger. Voor mij staat dit stuk voor de absolute synthese tussen decoratie en design.”

Patrick Brunner koos voor ‘Valera’

Ontworpen voor Willisau

Willisau, het iconische merk uit Zwitserland dat zich al meer dan 85 jaar laat opmerken door ambachtelijk gemaakte eet- en bijzettafels, stoelen, side- en highboards, pakte op het Salone del Mobile uit met alweer enkele elegante nieuwkomers. De Valera eettafel, bijvoorbeeld: zoals steeds bij Willisau een hoogwaardig kwaliteitsmeubel, maar dan wel met een hoekje eraf. Patrick Brunner: “Kijken mag, aankomen niet? Wij wilden net het tegenovergestelde: dankzij haar vorm moest Valera een tafel worden die aanzet om ze aan te raken. Een tafel die verleidt. De tafelranden lopen, geïnspireerd door het uitgespreide halsschild van de cobra, uit tot aan de voet en de massieve houtelementen hunkeren naar contact.”

José Manuel Ferrero koos voor ‘Magnum’

Ontworpen voor Sancal

Mysterieuze en fascinerende taferelen bij Sancal. Het Spaanse designmerk lanceerde op het Salone del Mobile de uitgebreide en intrigerende Enigma collectie (die nota bene prachtig werd omkaderd door het artistieke universum van de Belgische kunstenaar Sammy Slabbinck). Zeven nieuwe productlijnen, waaronder ook ‘Magnum’: een reeks loungestoelen, eetkamerstoelen en barkrukken ontworpen door José Manuel Ferrero (designstudio EstudiHac). Ferrero: “Ik vond inspiratie bij de cognacglazen die de leden van exclusieve Londense gentlemen clubs elegant in de hand houden, wanneer ze het over politiek hebben. Magnum is verfijnd en smaakvol en biedt, dankzij z’n compactheid, luxueus zitcomfort in zelfs de allerkleinste ruimtes.”