De nieuwste trends? Die ontdekken we elk jaar tijdens ons bezoek aan het Salone del Mobile, de gerenommeerde designbeurs in Milaan. Tijdens deze beurs staat bijna de volledige stad in het teken van design, interieur, jong talent en ervaren rotten in het vak. Er worden samenwerkingen op touw gezet met designscholen en oude vervallen fabriekspanden huisvesten tijdelijk exclusief meubilair. Wij deden alvast veel inspiratie voor het komende jaar op. Van frisse kleuren en botanische prints, tot uniek meubilair: de zeven belangrijkste interieurtrends voor 2018 op een rij.

1. Ieder zijn eigen trend

Het ontbreken van echte trends bleek dit jaar een trend op zich. Steeds meer merken en ontwerpers drukken hun persoonlijke stempel op de collecties, zonder rekening te houden met wat andere merken of ontwerpers doen. Hierdoor is elk ontwerp zeer origineel en uniek.

Bij Driade haalden ze hun inspiratie uit de maan en ontwikkelden ze een aantal meubelstukken uit lavasteen. Comfortabel was het niet, maar creatief was het zeker en vast.

2. Groen!

Het thema van dit jaar was niet voor niets ‘Living nature’. Zowel het gebruik van natuurprints op de stofferingen, het behangpapier of wanden als de integratie van planten in het interieur stonden centraal. Binnen wordt buiten en buiten wordt een stukje binnen, alles loopt door elkaar.

3. Er mag weer kleur zijn

Een volledig wit interieur is niet langer een musthave, er mag opnieuw meer kleur in het interieur geïntegreerd worden. Tijdens de vorige editie spotten we reeds de zachtroze tendens en dit jaar gaan ze nog een stapje verder en wint ook de kleur rood aan populariteit. De lichtroze kleur van vorig jaar wordt ook vervangen door een iets warmere en donkerdere tint. Combineer roze met rood, roest, oranje voor een eigentijdse look. Grijs en petroleum zijn trouwens ook weer aan een opmars bezig! Onze merken namen met plezier deel aan deze trend, dit jaar met Sancal en Bolzan Letti op kop.

4. Organische vormen

Het hoeft niet allemaal recht en strak te zijn. We spotten ook veel zachte ronde vormen. De wolkvormige bankjes die we terugvinden in de prototypes bij Capdell, vatten deze trend perfect samen.

5. Heruitgave van klassiekers

Dat sommige klassiekers nooit zullen verdwijnen, viel ook deze editie weer ontzettend hard op. Ze blijven meegaan met de tijd en krijgen tegelijk ook een duwtje in de rug om actueel te blijven. Zo werd dé Starck Costes (ontworpen in 1984 en de favoriete klassieker van An) dit jaar voorgesteld met een lederen rug bekleding. Voordien bestond deze enkel met een lederen zitting maar vanaf nu kan je deze stoel dus volledig in het leder te laten uitwerken.

6. Lounge

De lounge zetel in al zijn vormen is tijdens deze editie duidelijk enorm populair. Van een iets langere stoel tot quasi een bed in de leefruimte, alle opties zijn mogelijk. Driade komt met een nieuwe lounge chair en bij Giorgetti zagen we in de collectie een luxueuze versie van een daybed.

7. Prints all over!

Voor een knipoog in je interieur ben je bij Petite Friture aan het goede adres. Ook dit jaar hadden ze weer een zeer leuke en creatieve stand, waarbij de wandtekeningen zeker niet te missen waren.

Andere merken kozen ervoor om de prints dan weer letterlijk op de kasten, zetels en stoelen te plaatsen. Bij Cappellini werden de meubels van een gipsy jasje voorzien. Dit zorgt ervoor dat de collectie extra levendig, kleurrijk en fris oogde.

Kortom, de ideale trend voor zij die eens buiten de lijntjes durven te kleuren.