Ken je klassieker: Costes
Designer: Philippe Starck
Jaar: 1984
Fabrikant: Driade
Het design: De Costes-stoel betekende de grote doorbraak van levende legende Philippe Starck. Je herkent de eetkamerstoel aan zijn eenvoudige, maar geniale design: de drie metalen poten gecombineerd met een gebogen multiplex zitkuip – afgewerkt met fineer – en een lederen zitkussen.
De geschiedenis: Philippe Starck tekende de stoel voor het gelijknamige – en ondertussen ter ziele gegane – café Costes in Parijs. Om elke duurbetaalde vierkante meter van zijn café optimaal te benutten, wilde de eigenaar een stoel die niet veel plaats innam, maar toch het comfort én het uitzicht van een loungestoel had. Starck tekende de Costes-stoel: een knusse kuipstoel met een heel fijne belijning. De drie poten – hét handelsmerk van de stoel – houden het geheel extra licht.
De hedendaagse klassieker: na de originele versie in mahoniehout, volgden nog meer variaties op het design: onder andere een versie met ebbenhoutkleurig mahoniehout, maar ook modellen in grijze eik, bamboe of wengé. Later verscheen ook de ‘King Costes’, met een onderstel op vier poten.
In je interieur: De Costes-stoel blijft, ondanks zijn jaren op de teller, heel actueel. Net doordat hij al zo veel interieurstromingen overleefde, staat hij los van trends. Hij is gewoon zichzelf. Daardoor past het design zich heel gemakkelijk aan elk interieur aan. De Costes-stoel kan net zo goed bij een eettafel in glas, als bij een tafel in notelaar of eik. Denk ook verder dan de eetkamer: de driepootstoel staat heel leuk aan je thuisbureau.
Het prijskaartje: vanaf 685 euro, excl. btw
An Vermeiren, As44: “De Costes-stoel blinkt uit in eenvoud. Er is niets te veel aan dit zuivere design: elk detail klopt. Bovendien oogt de stoel sober in je interieur, maar geeft hij je, als je erin plaatsneemt, toch een heel knus en gezellig gevoel. Alsof hij je omarmt. De drie poten zorgen ervoor dat het geheel nooit te zwaar wordt: je kan gerust zes of acht Costes-stoelen rond de eettafel plaatsen, zonder dat dat een drukke wirwar aan pootjes oplevert.”