Onze neus voor trends? Die scherpen we elk jaar aan met een bezoek aan het Salone del Mobile, de gerenommeerde designbeurs in Milaan. Van rijke materialen en weelderige kleurenpaletten, tot kunstig meubilair en ragfijne ledverlichting: zeven belangrijke woontendensen voor 2017 op een rij.

De comeback van de luxe

 

Less is more? Die tijd lijkt voorbij. Want na het Scandinavische tijdperk waarin sober en strak de plak zwaaiden, gaat het trendbeeld weer de andere kant uit: richting luxe. More is more, dus.

En dat vertaalt zich in een weelderig interieur met mooie materialen en rijkelijke afwerkingen. Vol hout doet het bijvoorbeeld weer goed en wordt haarfijn afgewerkt. Ook marmer duikt her en der op, van salontafeltjes tot de topbladen van kasten. En voor de luxueuze finishing touch van het rijkelijke geheel, zorgen messing details in (roze) goud-, zilver- of bronskleur.

Ook leder maakt een comeback. Al betekent dat niet dat textiel uit het plaatje verdwijnt. Het krijgt – in het licht van de nieuwe luxe – eerder een upgrade. Zo wordt er extra aandacht besteed aan het kiezen van de juiste stof voor het juiste meubelstuk. Heel wat merken gaan bovendien voor FEBRIK-stoffen, rijkelijk en kwalitatief interieurtextiel van Nederlandse makelij.

Kunst + meubilair

 

Kunst in je interieur? Dan denk je voortaan verder dan wat er tegen de muur hangt of op het dressoir staat. Nogal wat designmerken gaan immers een samenwerking aan met bekende kunstenaars. Dat doen ze om een artistieke sfeer te scheppen rond de merkbeleving – Sancal werkte daarvoor bijvoorbeeld samen met de Belg Sammy Slabbinck – maar ook door kunst écht te integreren in de meubelstukken zelf. De boekenkast die Fabio Novembre ontwierp voor Driade is een schoolvoorbeeld: er zit een levensgroot Venusbeeld in verwerkt.

 

Italiaanse revival

 

De rol van de Scandinavische designmerken is uiteraard niet uitgespeeld, maar de Italianen nemen wél weer de bovenhand. Dankzij hun traditie van kwalitatieve meubelfabrikanten die hun kennis generatie op generatie doorgeven, hebben zij de knowhow om een product perfect en tot in de puntjes af te werken. En dat wordt anno 2017 weer naar waarde geschat. Het is bovendien een opvallende (maar logische) tendens dat Italiaanse fabrikanten die in het verleden hun productie (deels) naar Azië verplaatsten, ervoor kiezen om opnieuw in het thuisland te produceren.

Ook de Italiaanse stijl maakt een comeback. Italiaans design wordt getypeerd door z’n schijnbare eenvoud. Het ziét er misschien simpel uit, maar eigenlijk is het net heel ingenieus vervaardigd vakwerk. Naast vakmanschap staat ook kwaliteit voorop bij de Italianen. Nog kenmerken? Italiaans design maakt gebruik van zowat alle denkbare materialen en kleuren en is – net als de kledingstijl van de elegante Italianen zelf – vaak gedurfd en gewaagd. In tegenstelling tot de Scandinavische stroming, kiezen de Italianen vooral voor donkere in plaats van lichte houtsoorten.

Led wordt uitgepuurd

 

Werden er oorspronkelijk vooral ledlampen in bestaande armaturen gestopt, dan wordt dat proces nu steeds vaker omgekeerd: het armatuurdesign staat in het teken van de ledtechnologie. En die biedt heel wat mogelijkheden: want aangezien ledverlichting veel fijner is, kan ook de armatuur slanker. Het begin van een nieuwe, fijne en ranke stroming in verlichtingsdesign, zoals we zagen bij merken als Dix Heure Dix en Prolicht.

 

Je woonkamer, maar dan buiten

 

Buiten leven moet net zo comfortabel kunnen als binnen. En dat betekent dat de typische combinatie van tuintafel, -stoelen en ligzetel wordt aangevuld met een hele resem accessoires. Van poefjes, kinderzeteltjes en speelse bloembakken tot uitgebreide salons, staande buitenlampen en zélfs tuintapijten: je haalt de hele woonkamer naar buiten.

Knus maakt een comeback

 

Gingen we de afgelopen jaren resoluut voor strak, wit en licht, dan voelen we nu een duidelijke terugkeer naar gezelligheid. En dat uit zich niet enkel in de materiaalkeuze, maar ook in het gebruikte kleurenpalet. Donkere tinten (denk aan nachtblauw of diepgroen) vullen de ruimte en maken ze zachter. Beperk je ook niet tot één donkere kleur. Speel gerust met een aantal rijkelijke schakeringen, zowel op je muren als in het meubilair. Bang dat het te zwaar wordt? Dan kun je een middenweg inslaan, met een statementmuur of enkele donkergekleurde accessoires.

 

Onderuit gezakt

 

De harde, lage bank maakt plaats voor een comfortabeler ogend zitmeubel. Nieuwkomers als de MILL HOME van Cappellini of de WOW-bank van Driade, ontworpen door Philippe Starck, nodigen met hun hoge rugleuningen uit tot gezellig loungen.